Budgetgerechten van de Allerhande: Kan het nog goedkoper? #2 Quinoasalade met groene asperges en witte kaasDit is alweer de tweede editie van "Kan het nog goedkoper?" waarin ik de uitdaging aanga om een budgetrecept uit de Allerhande nog goedkoper te bereiden. In de eerste editie lukte het me om het recept voor Aardappeltortilla met aioli en salsa voor maar liefst 0,60 EUR minder te bereiden. 

De nieuwe Allerhande is uit en vond daarin het budgetrecept voor Quinoasalade met groene asperges en witte kaas (klik hier voor het recept in de Allerhande). De vraag is weer: Kan het goedkoper?

Let's do this!

Ingrediënt #1: 250 gram driekleurenquinoa (zak 300 gram)

Eerlijk is eerlijk, ik ben geen fan van quinoa. Vind het naar niks smaken. Alleen al voor de smaak zou ik hier niet voor kiezen, maar daar gaat het nu niet om. Quinoa is hip en duur en dat maakt dat ik afraad om dit voor een doordeweekse maaltijd te kiezen. Je zou het kunnen vervangen voor volkoren speltcouscous. Het is goedkoper, maar in principe nog steeds een luxeproduct, daarom heb ik gekozen om de quinoa te vervangen door zilvervliesrijst.

De droge korrel van de zilvervliesrijst maakt het ideaal om te verwerken in een salade en ook nog eens een stuk goedkoper. Echt, een heel stuk goedkoper dan die quinoa. 

Ingrediënt #2: 350 gram groene asperges

Groene asperges is ook een luxeproduct en wanneer je minder aan boodschappen wilt uitgeven dan zou dit niet een eerste keus moeten zijn. Laat die groene asperges lekker in de koeling liggen voor een bijzondere gelegenheid en kies in dit recept voor iets anders.Broccoli is een groente die zowel rauw als gekookt gegeten kan worden en heeft een vergelijkbare bite als de groene asperges. Het mooie van broccoli is dat de stronk gewoon gegeten kan worden. In smaak wijkt het niet af van de roosjes. Wil je de stronk niet in dit recept verwerken, bewaar de stronk dan als gezond tussendoortje. Oh, en uiteraard is broccoli goedkoper dan asperges, een heel stuk zelfs.

Ingrediënt #3: 300 gram tuinerwten (zak 450 gram, diepvries)
Dit is een prima keuze. Het handige van diepvries is dat je een geopende verpakking gewoon weer afgesloten terug kan leggen in de vriezer wanneer je het niet helemaal opmaakt. Voor de prijs hoef je het ook niet te laten. 

Wil je het toch nog goedkoper, dan zijn de doperwten in pot een goed alternatief. Het is al gekookt, dus dat scheelt in de bereidingstijd voor je recept. Nadeel is dat je voor dit recept de pot niet helemaal leegmaakt en de houdbaarheid na opening bij groente uit pot beperkt is. Doperwten kan je overigens prima toevoegen aan een koude salade, dus als je aardappel of pasta overhebt dan kan je vrij makkelijk en snel een salade in elkaar draaien met deze doperwten. Aan jou de keus.

Ingrediënt #4: 3 saladeuitjes
Bosui heeft een pittige bite en doordat het groen nog aan de stronk zit past het perfect bij deze groene salade. Echter, wil je het goedkoper, dan kan dat.


Bosui vervangen door gewone ui is wat mij betreft een prima keus. Door het kiezen voor gewone ui past het nog steeds bij deze salade, alhoewel je natuurlijk ook gewoon rode ui kunt kiezen wanneer het je niet boeit dat de salade dan niet meer groen is. Gewone ui is overigens een heel stuk langer houdbaar dan bosui waardoor de dwang om het snel op te maken er niet is zoals met bosui.

Ingrediënt #5: 150 gram witte kaasblokjes in olie (pot 375 gram)
Als je op chique wilt gaan dan kan je natuurlijk prima kiezen voor deze kaasblokjes. Goedkoop is het echter niet. 

Cottage cheese past prima bij koude gerechten en wat je overhoudt kan je gebruiken als broodbeleg. Let er wel op dat in het recept de olie van de kaasblokjes gebruikt wordt voor de dressing en dat je die dus ook moet vervangen, maar ik ga er vanuit dat je wel olie in huis hebt en wat zout en peper om het wat smaak te geven.

Ingrediënt #6: 2,5 eetlepels rode wijnazijn 
De rode wijnazijn voegt naast zuur ook smaak toe, dus bij het vervangen ervan moet je daar wel rekening mee houden. Heb je appelazijn in huis dan kan je dat gebruiken als vervangen, heb je dat niet, gebruik dan citroensap.

Zoals je ziet is het prijsverschil aanzienlijk. Het is dus echt de moeite waar die rode wijnazijn te vervangen.

Ingrediënt #7: 2 eetlepels mosterd (potje 250 gram)

Ik heb zelf mosterdpoeder in huis en zou daar voor kiezen in plaats van mosterd, maar deze mosterd van de Albert Heijn is een prima budgetproduct en hoeft wat mij betreft niet vervangen te worden.

Ingrediënt #8: 100 gram babyspinazie
Babyspinazie heeft een zachte bite en een milde smaak en kan niet zomaar vervangen worden door gewone spinazie. Dat zou dit gerecht een heel stuk grover maken. 

Voor dit recept heb ik gekozen voor veldsla. Het is niet een heel stuk goedkoper, maar in dit recept wel een goede vervanging voor de babyspinazie. Wat je overhoudt kan je in de loop van de week bijvoorbeeld op brood doen met een plakje kaas.

Conclusie
Zoals je hebt kunnen zien kan het inderdaad goedkoper. Albert Heijn rekent 2,45 EUR per persoon. Ik kom uit op 0,85 EUR persoon. Dat is nogal een verschil, vind je niet? Het eindresultaat is er ook niet minder op. Het is natuurlijk niet exact hetzelfde, maar dat hoeft ook niet zolang het maar smaakt.

Denk je dat je dit recept nog goedkoper kan bereiden met producten van de Albert Heijn? Laat het dan weten in de comments!Reacties