Roti, wie is er niet groot mee geworden? Het is voor velen een favoriet gerecht. Helaas gaat er veel werk in het maken ervan zitten, waardoor velen die ermee opgegroeid zijn kiezen voor de kant-en-klare versie. Zonde natuurlijk, want er is niks lekkerder dan verse roti. Ook is het prima in te vriezen, dus wanneer je tijd hebt om het te bakken, bak dan meteen voor meerdere dagen en vries het in. Surinaamse roti wordt gemaakt met bloem, maar is niet de gezondste oplossing. Het recept wat ik in deze blog met je ga delen is niet alleen lekker, maar ook gezond. Wil je weten wat ik doe om roti gezond te maken? Lees gauw verder!
Roti, als kind at ik het al graag. Mijn moeder maakte ze zelf. Als tiener mocht ik meehelpen met het bakken. Heb toen echt tig roti's gebakken. Dat bakken ging super goed, maar het maken van het deeg, het vullen en uitrollen van de roti, dat deed mijn moeder zelf. Mijn rol was die van rotibakker en daar bleef het bij totdat ik ze als volwassene zelf ging maken.
Het is nog echt een klus om het helemaal zelf te maken, maar zoals met alles leer je door te doen en door te herhalen. Ik kan met recht zeggen, dat mijn roti's nu veel beter zijn dan vroeger en dat allemaal door te blijven oefen.
Zoals ik al verteld wordt Surinaamse roti gemaakt van bloem. Omdat ik zelf heel bewust ben over wat ik eet, ben ik de bloem gaan mengen met volkoren meel en heb zo een gezonde versie ontwikkeld. Zo kan ik het met een gerust hart eten, zo vaak als ik wil. In vergelijking met brood is de standaard Surinaamse roti gelijk aan wit brood. Mijn versie is gelijk aan bruin brood en bevat dus veel meer vezels.
Ook is mijn versie iets sneller te maken dan die van mijn moeder omdat ik de ui en knoflook die zij gebruikt voor de aardappelvulling heb vervangen met uien- en knoflookpoeder.
Het belangrijkste met het maken van roti is de voorbereiding. Daar moet je echt tijd voor inruimen, omdat je alleen op die manier het meest flexibele deeg krijg. Maar goed, laten we verder gaan naar het recept.
Benodigdheden
- kleine pan
- soepkom
- maatlepels
- maatbeker
- weegschaal
- grote kom
- theedoek
- garde
- koekenpan met diameter van circa 18 cm (onderkant gemeten)
- spatel
- silicone kwast
Ingrediënten
voor 10 roti's
Voor de vulling
- 1 grote vastkokende aardappel
- 1/2 theelepel uienpoeder of -granulaat
- 1/4 theelepel knoflookpoeder
- zwarte peper naar smaak
- zout naar smaak
Voor het deeg
- 250 gram bloem
- 250 gram volkoren meel
- 1 zakje bakpoeder
- 1 eetlepel olie
- zout naar smaak
- 250 ml lauwwarm water
- extra zonnebloemolie voor het invetten van de kom en het bakken
- extra bloem voor het kneden en uitrollen
Bereidingswijze
* Schil de aardappel en kook deze in z'n geheel gaar in 20 minuten. Laat de aardappel helemaal afkoelen.
* Prak de aardappel in een kom tot puree en meng het met de uien-, knoflookpoeder en zout. Bewaar afgedekt in de koelkast.
* Meng de bloem, het meel, zout en de bakpoeder met elkaar. Gebruik hiervoor een garde zodat alle bakpoeder goed verspreid wordt.
* Voeg de olie en het water toe en meng het geheel met de hand tot een plakkerige massa. Stort het mengsel uit over een met bloem bestrooid werkblad.
* Kneed het deeg voor 10 minuten tot een soepel deeg. Laat het voor een half uur rusten in een met olie ingevette kom. Dek deze af met een schone theedoek.
* Weeg het deeg af op de weegschaal en deel het gewicht door 10. Snij of scheur het deeg tot 10 gelijke deegballen. Weeg de ballen af om roti's van gelijke grote te maken.
* Plet de ballen en maak een kuiltje in het midden. Plaats hier 1 eetlepel vulling in en voeg de randen van het platte deeg bij elkaar om zo weer een balletje te vormen.
* Leg de ballen op de ene helft van een schone theedoek en dek ze met de andere helft af en laat rusten voor nog eens 30 minuten.
* Warm de pan op midden tot hoog vuur op met een halve eetlepel olie.
* Rol het deeg uit tot een ronde lap ter grote van de pan op een bebloemde werkblad. Plaats de lap in de pan en zorg dat de onderkant van de roti goed bedekt is met de olie.
* Schenk een halve eetlepel olie op de roti en verspreid het met de kwast zodat de hele roti bedekt is met de olie.
* De roti zal rijzen terwijl het bakt. Check na 2 minuten de onderkant en wanneer dat er goed doorbakken uitziet, keer je het om met een spatel. Bak deze kant ook nog eens 2 minuten. Het kan dat de roti nog een keer rijst.
* Haal de roti uit de pan en laat het rusten op een groot bord en dek af met een schone theedoek.
* Bak de rest van de roti's op dezelfde wijze. Eet de roti wanneer het warm is samen met bijvoorbeeld kerrie kip en gekookte pompoen.
Eet smakelijk!
Reacties
Een reactie posten
Heb je vragen of opmerkingen over de blog, plaats dan een comment.