Albert Heijn geeft in de Allerhande elke maand tips om budgetgerechten op tafel te zetten met producten uit hun assortiment. Ik ben zelf al jaren fan van de Allerhande, maar toen ik laatst zo'n budgetgerecht kritisch bekeek dacht ik, dat kan goedkoper! Een nieuw item voor i love besparen was geboren en dit is de eerste keer dat ik de uitdaging aanga om zo'n budgetgerecht te ontleden en voor minder dan wat de Albert Heijn verzonnen heeft op tafel te zetten zonder naar een goedkopere supermarkt te gaan.
Deze eerste keer start ik met het recept Aardappeltortilla met aioli en salsa (klik hier voor het recept in de Allerhande). Wat ik ga doen is bij elk ingrediënt onderzoeken het goedkoper kan.
Ik gebruik voor het ontleden de receptenkaartjes die je gratis bij de Albert Heijn mee kan nemen. Dit doe ik omdat daar duidelijk aangegeven staat welke producten ze exact hebben gebruikt voor het berekenen van de prijs per persoon.
Laten we beginnen!
Ingrediënt #1: 2 uien (netjes 500 gram)
Op de afbeelding kan je zien dat de prijs per kilo €1,10 is. Vaak is het zo dat wanneer je een grootverpakking koopt de kiloprijs lager ligt, dus ben ik in de Albert Heijn app gaan zoeken naar hun grootste verpakking uien en is 2 kilo.
Je ziet dat de kiloprijs 30 cent goedkoper is, dus het kan goedkoper! Mijn missie is eigenlijk nu al geslaagd, maar ga toch het hele recept door spitten.
Uien kunnen buiten de koelkast bewaard worden op een donkere droge plek. Daar zijn ze wel tot 2 maand houdbaar! Je kan dus met een gerust hart die 2 kilo kopen.
Ingrediënt #2: 1 eetlepel olijfolie mild (fles 1 liter)
Deze olijfolie is geschikt voor bakken en wokken. Bij de Albert Heijn is er geen goedkoper merk van dit soort olijfolie te vinden dus wijk ik in dit geval uit naar een andere olie die geschikt is voor bakken en wokken. Waar ik zelf dan op uit kom is zonnebloemolie. Dit is een neutrale olie en geeft natuurlijk niet dezelfde smaak af als olijfolie, maar het is een prima alternatief.
Zelf heb ik zowel olijfolie als zonnebloemolie op voorraad mede vanwege de variatie en omdat ik bij Mediterraanse gerechten de voorkeur heb voor olijfolie, maar kostentechnisch is zonnebloemolie de beste optie.
Ingrediënt #3: aardappelschijfjes (zak koelvers)
Voor gemak betaal je en dat zie je duidelijk bij deze aardappelschijfjes. 89 cent lijkt goedkoop, maar wanneer je de kiloprijs van deze aardappelschijfjes vergelijkt met de kiloprijs van een zak aardappel dan is het verschil echt heel groot, tenzij je kiest voor een kilo aardappels. Dat valt duurder uit dan deze zak. Kijk maar:
Check die kiloprijs. Typisch, he? Het is per kilo duurder dan die schijfjes. Dan is die 3 kilozak toch beter.
Ingrediënt #4: 2/3 zakje peterselie (a 30 gram)
Oké, hier kan ik niet tegen. Wat moet ik nou net die 1/3 zak die overblijft? Die verwelkt in de koelkast en verdwijnt geheid in de prullenbak. Zonde.
In dit geval gebruik ik liever gedroogde peterselie wat ik altijd in huis heb. Let wel op dat gedroogde peterselie een sterkere smaak heeft dan verse. Ik zou er zelf 1/4 theelepel in doen.
Wat je ook kan doen is verse kruidenplantjes afknippen mits je boodschappen doet bij een Albert Heijn waar dat kan. Ik ben verwend. Ik heb een Albert Heijn op loopafstand.
Ingrediënt #5: 100 gram manchego (stukje 145 gram)
Eerlijk gezegd had ik nog nooit gehoord van deze kaas en dacht, toen ik de naam zag, dat het om een mini mango ging. Maar goed het was dus deze Spaanse harde kaas.
Nu ben ik een beetje verbaasd dat Allerhande bij een budget recept niet kiest voor de goedkoopste variant die ze van deze kaas verkopen, maar goed, ik heb het voor je gevonden en het scheelt nogal wat.
Zo zie je maar weer dat zoeken loont. Maar ik ben nog niet klaar. Als je een beetje out of the box denkt dan kan je deze manchego kaas ook gewoon slippen en kiezen voor oude kaas, zoals:
of welke kaas dan ook. De manchego zal vast iets doen voor de smaak, maar wat je niet kent kan je ook niet missen dus kies een kaas die jij lekker vindt en die je je kan veroorloven.
Ingrediënt #6: 6 witte scharreleieren (doos)
Ingrediënt #7: 5 eetlepels allioli (bakje 200 ml, Chovi)
Volgens mij heeft Chovi een een goede deal gesloten met de Albert Heijn, want dit is de enige kant en klare allioli die je daar kan kopen. Of toch wel?
Oh wacht eens even. Het is op meerdere manieren te spellen. Weer wat nieuws geleerd. Een andere spelling is aioli. Het is een knoflooksaus en in vele varianten bij de Albert Heijn te koop. Zoals de volgende:
Nu ben ik zelf een heel erg van als ik zoiets kant en klaars zie: kan ik het niet zelf maken? En ja, dat kan.
In de meest simpele versie heb je hier alleen 2 tot 3 knoflooktenen voor nodig, zout en olijfolie. Dat is vast en zeker goedkoper dan zo'n kant en klaar bakje aioli.
Ingrediënt #8: een potje paprika rode reepjes (310 gram)
Dit is geroosterde paprika en is zeker goedkoper te verkrijgen. Check de kiloprijs van het volgende:
Hier zit natuurlijk wel meer in, maar wat je overhoudt kan je bijvoorbeeld gebruiken als broodbeleg. Uiteraard niet vergeten het in reepjes te snijden.
Ingrediënt #9: 400 gram trostomaten
Ik koop eigenlijk nooit trostomaten en zou dit ingrediënt dus vervangen voor normale tomaten.
Conclusie
Zoals je hebt kunnen zien kan het inderdaad goedkoper. Albert Heijn rekent 2,20 EUR per persoon. Ik kom uit op 1,60 EUR. Dat is nogal een verschil, vind je niet?
Bij een paar ingrediënten heb je er overigens wel wat meer werk aan, maar het eindresultaat blijft hetzelfde. Een recept hoef je echt niet tot op de letter te volgen. Je ziet dat je met een beetje creativiteit heel vel kan komen.
Denk je dat je dit recept nog goedkoper kan bereiden met producten van de Albert Heijn? Laat het dan weten in de comments!
Reacties
Een reactie posten
Heb je vragen of opmerkingen over de blog, plaats dan een comment.