Kan de Albert Heijn concurreren met de Dirk?


Voordat ik antwoord ga geven op de vraag of de Albert Heijn kan concurreren met de Dirk zal ik je vertellen wat de reden is dat ik deze twee supermarkten heb vergeleken. Afgelopen mei publiceerde de Consumentenbond de resultaten van hun onderzoek naar de supermarkt met de goedkoopste huismerken. Dit leek me de uitgelezen kans de proef op de som te gaan nemen. Ik wilde namelijk weten in hoeverre Albert Heijn met haar hele assortiment kan concurreren met de Dirk. 

Ik vroeg me af of ik de boodschappen die ik wekelijks bij de Albert Heijn doe duurder of goedkoper waren dan als ik diezelfde week bij de Dirk dezelfde boodschappen had gehaald. Ben je benieuwd wat het resultaat is, lees dan gauw verder!

Om de Albert Heijn een kans te geven heb ik het boodschappenlijstje gemaakt op basis van de aanbiedingen bij de Albert Heijn. Uitgangspunt waren dus de aanbiedingen bij de Albert Heijn. Ik dacht dat de Albert Heijn alleen op die manier zou kunnen concurreren. Dirk is immers goedkoper met de huismerkproducten en ook met de groente en het fruit. Daarnaast zijn hun aanbiedingen voor de A-merken vaak crazy goede deals, dus heb echt mijn best gedaan al dit geweld van de Dirk te ondervangen.

Ik heb afgelopen maand uiteindelijk 5 keer boodschappen gedaan. Al deze vijf keer heb ik meegenomen in de vergelijking. Op basis van 1 keer boodschappen doen een vergelijking maken, dat zegt veel minder dan een hele maand vergelijken. Ik heb dus de hele maand mijn (digitale) bonnen van de Albert Heijn vergeleken met wat ik voor dezelfde producten had betaald bij de Dirk. Het resultaat zal je verbazen.

Wat me overigens opviel bij de vergelijking, is dat het best lastig is om te vergelijken. Dit kwam door de volgende redenen:

1. de kwaliteit kan je niet vergelijken

Als consument kan je niet zien hoe hoog de kwaliteit is van het product. Het kan qua uiterlijk hetzelfde eruit zien, maar dat zegt niks over de grondstoffen die erin zitten en ook niks over het productieproces. Je hoort vaak dat de huismerken in dezelfde fabrieken als de A-merken worden geproduceerd, het eindresultaat is echter niet hetzelfde en huismerken onderling vergelijken is daarom een uitdaging. 
2. de hoeveelheid is niet altijd hetzelfde

Een pak budget-rozijnen bevat bij de Dirk 500 gram rozijnen en bij de Albert Heijn is dat 750 gram. Vergelijken op kiloprijs kan uiteraard, maar wanneer je in de supermarkt staat dan pak je gewoon wat voorhanden is en zal je in het geval van de rozijnen bij de Dirk dus minder uitgeven omdat de verpakking kleiner is, ongeacht of het per kilo goedkoper is of niet.

3. de voedingswaarde is niet te vergelijken

Als consument weet je niet precies wat er in etenswaren verwerkt wordt. De ingrediënten staan wel op de verpakking, maar het receptuur weet je niet. Huismerken zijn daarom moeilijk te vergelijken. 

4. bereidingswijze is onbekend

De ene yoghurt is de andere niet. Daar kwam ik achter toen ik een tijdje terug de yoghurt van Campina uitprobeerde. Het was zoveel romiger dan het huismerk van de Albert Heijn wat ik altijd koop, dat het een compleet ander product leek. Toch was het ook gewoon yoghurt. Het is overduidelijk dat Campina in de bereiding iets anders doet dan Albert Heijn. Dus totdat je een verpakking openmaakt weet je niet wat het verschil is tussen het ene en het andere merk. 5. geen idee wie de leverancier is van de grondstoffen

Het maakt zeker uit wie de grondstoffen levert. De ene zal meer gefocust zijn op massaproductie en de ander meer op kwaliteit. Het eindresultaat kan daardoor heel erg verschillen. Zolang je niet weet of de leverancier van de grondstoffen hetzelfde is, kan je de huismerken van supermarkten eigenlijk helemaal niet vergelijken.

Maar, wie wint de vergelijking?

Uiteindelijk bleek dat de Albert Heijn elke week goedkoper was dan de Dirk. Dat had ik niet verwacht. Natuurlijk heb ik de Albert Heijn alle ruimte gegeven om te winnen, maar toch zag ik dit niet aankomen. Ik had stiekem wel een vermoeden dat Albert Heijn het zomaar eens kon gaan winnen. De reden hiervan is dat de kaas van de Albert Heijn (Zaanse Hoeve) spotgoedkoop is. Daar valt echt niet mee te concurreren. 

Heb jij ook wel eens supermarkten met elkaar vergeleken? Laat in de opmerkingen weten wat jouw ervaring hiermee was.Reacties