Goedkoop en lekker koffie drinken, bestaat dat?
Het heeft bij mij jaren geduurd voordat ik koffie ging drinken. Mijn ex-schoonfamilie waren echte koffieleuten, maar ik zat er altijd bij met chocomelk, frisdrank of sap. 12,5 jaar lang heb ik toegekeken hoe ze kopje na kopje achterover sloegen, maar ik moest er echt niks van hebben. 

Na de scheiding ging ik pas op ontdekkingstocht. Het begon met cappuccino op het terras en werd later latte macchiato. Thuis heb ik nog geprobeerd zelf cappuccino te maken met de hand, maar vond dat teveel moeite en leverde niet het kopje cappuccino op wat ik kende van het terras. Nu houd ik het bij thee en laat koffie voor wanneer ik ooit weer eens op het terras zit of het budget heb een behoorlijke koffiezetapparaat te kopen. 

In de blog van deze week zal ik uiteenzetten welke mogelijkheden er zijn om thuis koffie te zetten en in hoeverre het mogelijk is om thuis voor een zachte prijs koffie te drinken of dat je dan slootwater drinkt.

Let's do this!

1. Oploskoffie

Heb jij het ooit meegemaakt dat iemand de koffie die je voor ze gezet had nog net niet uitspuugde van walging? Ik wel. Ik had voor mijn tweede echtgenoot, de vader van mijn dochter, een kopje oploskoffie gezet van het huismerk van de Jumbo (deze of deze). Verschrikkelijk vond hij het. Nu is hij Amerikaan en verwend met Starbucks, dus dat kopje oploskoffie valt daarbij in het niet. 

Ik leerde toen dat er zoiets bestond als vieze koffie en je meer geld moet uitgeven voor een lekker kopje koffie. Later heb ik het ook geprobeerd te drinken en het was echt goor. Smaken verschillen natuurlijk, maar ik raad je echt aan om niet te beknibbelen op koffie en de betere huismerken of A-merken te kopen zoals Nescafe Gold

2. Filterkoffie

Dit is wat mijn schoonfamilie altijd dronk met een schepje Buisman erin. Welk merk ze dronken weet ik niet meer, helaas, maar ook hier zal je uit moeten proberen welk merk jij lekker vindt. In ieder geval is dit naast de oploskoffie de meest goedkope manier om koffie te zetten. Een ouderwetse koffiezetapparaat kost tussen de 15 en 20 EUR en filters zullen je de kop ook niet kosten. Ook neemt zo'n apparaat niet veel ruimte in op je aanrecht en kan je het daar gerust laten staan, ook wanneer je een kleine keuken hebt. 

3. Koffie uit een zakje

Dit is een variant op de oploskoffie en als je snel een kopje koffie op tafel wilt hebben dat is dit een goede oplossing en betrekkelijk goedkoop wanneer je het in de aanbieding koopt. Er zijn heel veel verschillende soorten. De lekkerste vond ik Nescafe Espresso. Heb ook wel eens AH Wiener Melange gekocht, maar dat smaakte nergens naar ook niet met een hele lading suiker erin. Ook hierbij kan je dus goed misgrijpen, maar dat doe je natuurlijk maar 1 keer. 

4. Koffiepads

Tja, dit is toch echt een hele rage geweest toen het net op de markt kwam. Ik heb ook zo'n apparaat in huis gehad voor wanneer er bezoek was en heb er nooit klachten over gehad. Nu weet ik niet of dat uit beleefdheid kwam, maar denk dat het wel oké was om te drinken. Zou hier overigens ook niet voor budgetpads gaan. Zo heel erg duur per kopje is het ook niet, zelfs niet van het merk Senseo. 

Nadeel hierbij is natuurlijk wel dat je dat apparaat moet kopen, maar wanneer je regelmatig koffie drinkt dan is het een prima investering. Ben je echter een echte koffieleut, dan kan je beter kiezen voor filterkoffie. Dat is gewoon goedkoper ook wat energieverbruik betreft.

5. Koffiecups

De eerste keer dat ik hier kennis mee maakte was bij een vriendin thuis. Was onder de indruk van de smaak en die cupjes zien er natuur ook heel gezellig uit in je keuken. Koffiecups zijn voor mensen die liever espresso drinken dan gewone koffie en geen enorm apparaat in de keuken willen hebben staan. 

Per kopje koffie ben je wel meer kwijt dan met bijvoorbeeld de pads, maar je hebt dan echt wel een heel ander soort kopje koffie. De apparaten zijn er in verschillende prijscategorieën te koop, dus voor elk wat wils. 

Omdat ik zelf meer een espressodrinker ben, zou ik voor koffiecups kiezen. Naast standaard espresso kan je bijvoorbeeld ook met een cup cappuccino zetten. Naar het terras gaan is dan niet meer nodig en de Starbucks kan je dan ook overslaan wat op zichzelf al een hele besparing is. 

6. Vers gemalen koffie

Dit is natuurlijk de crème de la crème onder de koffie en benadert de ervaring op een terras het best en per kopje koffie is het ook helemaal niet zo duur. Je moet wel een flinke investering doen in zo'n volautomatische koffiezetapparaat, helaas, en moet je wel even nadenken waar je het neer gaat zetten want het neemt wel meer ruimte in dan een ouderwetse koffiezetapparaat. Verder is het echt de moeite waard, vind ik, en als ik er budget voor zou hebben zou ik het kopen.

7. Ijskoffie

Dit is een trend van het afgelopen jaar. Geen idee of het lekker is of de moeite waard. Je kan het zowel kant-en-klaar kopen als in cups en zakjes om zelf aan te bereiden. Het is een specialiteit wat het in verhouding met gewone koffie of espresso duurder maakt. Voor je portemonnee is het dus minder goed dan de zes opties die ik hierboven besproken heb.

Conclusie

Koffie is echt zo'n product waar je in moet investeren. Goedkope paprika van de Dirk blijft gewoon een paprika, maar goedkope koffie is toch echt wat anders dan koffie van een A-merk of de betere huismerken. Er is voor ieder wat wils qua smaak en variaties en ook voor ieders portemonnee. Besparen is hier van minder belang, maar kan je nog steeds doen door de koffie of de apparaten in de aanbieding te kopen of in het geval van een apparaat deze tweedehands kopen.

Waar kies jij voor en lukt het je om erop te besparen?


Reacties