7 tips om gezond te eten en toch te besparen op boodschappen


We hebben 1 ding met elkaar gemeen. We moeten allemaal boodschappen doen. Zonder boodschappen geen gevulde koel- en voorraadkast en dus ook geen eten op tafel. Voor velen is het een uitdaging om binnen hun boodschappenbudget te blijven en toch gezond te blijven eten, laat staan dat je dan kan besparen op je boodschappen. 

Ik dacht zelf dat gezond eten niet samengaat met besparen op boodschappen en dat het noodzakelijk was om op aanbiedingen te jagen en van de ene naar de andere supermarkt te hoppen om voordelig boodschappen te doen. 

Ik had het mis en ik ga je in de blog van deze week vertellen hoe ik bespaar op boodschappen terwijl ik amper aanbiedingen in de gaten houd en 95% van mijn boodschappen bij 1 supermarkt doe.

Lees gauw verder om erachter te komen!

Voor ik start met mijn tips, check vooral even de website van het Nibud. Ze hebben daar een handige tabel staan naar aanleiding waarvan je kan bereken hoeveel kosten je minimaal kwijt zou moeten zijn aan voeding. Naar aanleiding van deze tabel kan je een boodschappenbudget berekenen of wat je nu uitgeeft aan voeding vergelijken. Zo weet je of je goed op weg bent. Ikzelf zit met mijn budget ruim onder wat het Nibud heeft berekend en toch eet ik gezond en gevarieerd. Hoe ik dat doe? Check de tips hieronder!

1. Eetdagboek bijhouden in de Mijn Eetmeter app van het Voedingscentrum

Ik eet zelf volgens de Schijf van Vijf en houd een eetdagboek bij in de Eetmeter app. Dit is een overzicht van wat ik eet. De laatste tijd ben ik best wat aangekomen en vermoedde dat ik teveel aan het eten was. Dat was inderdaad het geval. 

Een menselijk lichaam heeft, om te kunnen functioneren, een x-aantal calorieën nodig en wanneer je meer eet dan dat dan kom je aan, zo simpel is het. Ook is het zo dan je dan meer geld uitgeeft aan voeding en dus ook aan boodschappen. Wanneer je eet wat je nodig hebt en niet meer dan dat, dan bespaar je automatisch op boodschappen.

2. Minder snacks eten

Omdat ik gezond eet heb ik minder behoefte aan snacks, die ik dus maar zelden koop. Dit is een enorme besparing. Alhoewel snacks goedkoop lijken, ze zijn niet voedzaam en moet je bijvoorbeeld een zak chips toch nog aanvullen met een gezonde maaltijd. Zo eet je niet alleen te veel, maar geef je dus ook onnodig veel geld uit.



3. Groente en fruit zo vaak mogelijk in de aanbieding kopen

Deze tip lijkt een beetje op groente en fruit van het seizoen kopen. Ik ga er stiekem vanuit dat supermarkten groente en fruit van het seizoen in de aanbieding doen en wij als consument er voordeel uit kunnen halen. Nu heb ik geen idee over het wat en wanneer van de seizoenen van groente en fruit, dus maak het mezelf makkelijk door gewoon groente en fruit in de aanbieding te kopen.

4. Snoepgroente vervangen door gewone rauwkost

Die minikomkommers, -paprika's, -wortels en cherrytomaten zien er natuurlijk schattig uit en zijn heel makkelijk op tafel te zetten, maar kosten heel veel meer dan wanneer je deze groente in hun normale formaat koopt en zelf in stukjes snijdt. Als je moeite hebt om groente te eten, dan is snoepgroente een handige manier om er meer van te eten, maar doe het niet te lang want je portemonnee gaat er pijn van doen.

5. Koop van vers etenswaar niet meer dan je nodig hebt

Dit deed ik nog wel eens, vooral met fruit. Wat er vervolgens gebeurde is dat deze overrijp raakte en dus niet meer te eten waren. Dus of je eet dan met lange tanden de fruit op of je gooit het weg, wat allebei zonde is. Wanneer je berekent hoeveel jouw gezin gemiddeld eet, dan koop je maar zelden teveel en gaat zo dus alles op.



6. Maak etenswaar met de kortste houdbaarheid als eerste op

Dit vraagt om een stukje kennis en planning. Je moet weten hoe lang de verschillende etenswaren houdbaar zijn en dan op basis hiervan het opmaken hiervan inplannen in de week. De houdbaarheid check ik zelf altijd in de Bewaarwijzer. Op basis hiervan kan het weekmenu samengesteld worden. Met fruit kan je er voor kiezen je gezinsleden erop te attenderen welke fruit als eerste op moet zodat je niet alsnog met zwarte bananen in de fruitschaal zit.

7. Koop niks kant en klaar

Die kant en klare salades en gerechten zien er altijd zo mooi uit in de verpakking, maar je betaald vaak de hoofdprijs. Zelf een salade maken of een hoofdgerecht koken is echt niet zo ingewikkeld en hoeft ook niet veel tijd te kosten. Vaak kan je met een half uur een lekkere en gezonde maaltijd op tafel zetten waarvan je ook nog eens exact weet wat er in zit.

Samenvatting

In de blog van deze week heb ik je tips gegeven over hoe je gezond eten met besparen kan combineren. Hieronder nog even een overzicht van de tips:

1. eetdagboek bijhouden in eetmeter app
2. minder snacks eten
3. groente en fruit in de aanbieding kopen
4. snoepgroente vervangen met normale rauwkost
5. koop van vers etenswaar niet meer dan je nodig hebt
6. maak etenswaar met de kortste houdbaarheid als eerste op
7. koop niks kant en klaar

Ik weet zeker dat je met deze 7 tips heel veel zal besparen terwijl je toch gewoon gezond kan blijven eten. 

Heb jij ook goede tips, zet ze dan in de opmerkingen!



Reacties