Simpele recepten: Kippensoep met volkoren vermicelli

Wat me de laatste tijd is opgevallen, is dat de recepten die ik tegenkom in de Allerhande vaak best ingewikkeld zijn. Ze kosten of veel tijd of bevatten heel veel ingrediënten. Voor doordeweeks zijn dat soort recepten helemaal niet handig en voor mij eigenlijk in het weekend ook niet. Omdat ik in mijn eentje voor mijn dochter zorg wil ik mijn handen vrijhouden om aandacht aan haar te besteden en niet die tijd verspillen door in de keuken te staan. 

Ik vind koken overigens wel heel leuk om te doen. Wellicht wanneer mijn dochter wat ouder is, dat ik er dan weer wat meer tijd aan zal besteden, maar voor nu wil ik makkelijk, simpel en snel koken. Als ik een keer toch wat langer in de keuken sta is dat om bulk te koken, een grote hoeveelheid in een keer die ik daarna kan invriezen. 

Deze week deel ik een simpel recept met jullie, namelijk die van kippensoep. 

Let's do this!

Kippensoep is het eerste wat ik ooit heb leren koken. Heb toen mijn moeders recept afgekeken en ben het vervolgens zelf gaan koken. Door de jaren heen heb ik het recept aangepast, niet altijd ten goede overigens. Maar nu vind ik dat ik aangekomen ben bij de meest simpele en gezonde variant op haar recept.

Als het aan mij zou liggen zou ik dit elke dag eten. Helaas kan dat niet omdat mijn dieet veel te eenzijdig zou worden. Gevarieerd eten is heel belangrijk, dus ik wissel af met andere hoofdgerechten. Mijn dochter smult hier overigens ook van. Ze is nog best kieskeurig wat avondeten betreft dus ben allang al blij wanneer ze haar bordje leeg eet. 


Geen vermicelli meer voor mij

Omdat ik eet volgens de Schijf van Vijf heb ik ervoor gekozen geen vermicelli in de soep te doen, maar volkoren pasta, in dit geval macaroni, maar je kan er ook makkelijk volkoren penne, fusilli of spaghetti in doen. Ik vond het verrassend lekker. Volkoren pasta is een stuk smaakvoller dan witte pasta, dus het is altijd maar de vraag wat dat met een recept doet. In dit geval is het heel goed uitgepakt.

Witte pasta eet ik eigenlijk helemaal niet meer, omdat ik altijd de meest gezonde optie op tafel wil zetten. Een tijdje terug had ik toch witte pasta gekocht en toen ik het wilde eten merkte ik hoe smaakloos ik het vond. Het was toen duidelijk dat ik dat niet meer op tafel zou zetten. 

Witte pasta mag wel goedkoper zijn, maar ik bespaar niet ten kosten van mijn gezondheid. Volkoren pasta is gewoon een betere keus dan witte, dus geef ik daar graag wat extra geld aan uit.


Er is niks mis met bouillon van een blokje

Hoewel ik het super stoer vind om zelf bouillon te maken en geen blokjes te gebruiken, kies ik in dit recept toch gewoon voor een bouillonblokje. Het is wel een blokje met minder toegevoegde zout gezien zout de nieuwe suiker is. Hoe minder hoe beter en dat gaat verbazingwekkend goed. Ik mis zout ook niet heel erg en mijn maaltijden vind ik prima te eten zonder al dat toegevoegde zout.

Een bouillonblokje is de meest snelle optie. Het is niet nodig om eerst nog zelf bouillon te maken wat het een ideale optie maakt voor doordeweeks.

Een volledige maaltijd

Wanneer je hier genoeg van eet, is het niet nodig om nog een extra bijgerecht toe te voegen. Alles wat je nodig hebt in een hoofdgerecht zit erin. Het is mijn variatie op aardappel, groente en vlees alleen met een extra scheutje water.

Ingrediënten
Voor 4 personen

500 gram aardappel
300 gram doperwten (diepvries)
300 gram winterpeen
2 kippenpoten
160 gram macaroni
1,5 liter water
2 kippenblokjes (zoutarm)
1 middelgrote ui (optioneel)
1 eetlepel zonnebloemolie (optioneel)

Benodigdheden

- soeppan
- soeplepel
- koksmes
- snijplank
- aardappelschilmesje

Bereidingswijze

- wanneer je er ook ui in doet snipper deze dan en fruit het aan in de olie totdat het zacht en glanzend is

- schil de winterpeen met een aardappelschilmesje en verwijder de top en de onderkant'

- halveer de winterpeen door de lengte en halveer vervolgens de helft

- snij de winterpeen in dunne plakjes en voeg het toe aan de pan

- schil de aardappels, halveer ze en halveer vervolgens de helft

- snij de aardappel in plakjes van een halve centimeter en voeg toe aan de pan

- verwijder het vel van de kippenpoten en voeg deze toe aan de pan

- voeg de bouillonblokjes toe en het water

- breng het water aan de kook en kook de soep vervolgens voor 30 minuten of totdat de kip gaar is

- haal de kip uit de pan en laat deze even afkoelen op de snijplank

- voeg de doperwten en macaroni toe en verwarm de soep nog even door tot aan de kook, zet het vuur dan uit

- verwijder het kippenvlees van het bot en snij het vlees in blokjes van ongeveer een halve centimeter

- voeg de gesneden kip toe aan de pan en roer alles goed door


Eet smakelijk!!

Reacties