5 dingen waar je op moet letten wanneer je gaat besparen op broodBesparen op brood is makkelijk, toch? Je koopt gewoon wit brood. Probleem opgelost. Niks is minder waar en als dat het geval was geweest dan was dit een hele korte blog geworden. 

Eerlijk gezegd at ik vroeger ook wit brood en ja, dat deed ik omdat het goedkoop was, maar ook gewoon omdat het lekker is. Wit brood is gewoon lekker, punt uit. Maar lekker betekent niet altijd voedzaam of goed voor je lichaam. 

Mijn darmen raakte verstopt omdat ik niet genoeg vezels binnenkreeg wat onder andere kwam omdat ik wit brood at. Nu heb ik geen last meer van verstopping. Wit brood eet ik nog zelden. Toch begrijp ik heel goed dat mensen met een laag inkomen toch voor wit brood kiezen denkende dat het goedkoper is dan bijvoorbeeld bruin of volkoren brood. 

In de blog van deze week zal ik tips geven over waar je nou precies op moet letten wanneer je brood koopt en wat een brood nou gezond en duur kan maken.

Lees gauw verder!

1. in wit brood zitten meer calorieën dan in bruin of volkoren brood

Wanneer je gezond wilt eten zijn calorieën iets waar je op moet letten. De calorie is een meeteenheid die laat zien hoeveel energie er uit etenswaren gehaald kan worden. We eten al gauw teveel en zeker met wit brood kunnen de calorieën snel aantikken. 

Wil je de hoeveelheid calorieën onder controle houden, dan is wit brood niet de beste keuze. Je kan dan beter kiezen voor bruin brood, wat niet duurder is of volkoren brood waar je in de gemiddelde supermarkt 20 cent meer voor betaalt per heel brood, dan voor wit of bruin brood.

2. in bruin of volkoren brood zitten meer voedingsvezels dan in wit brood

Het is niet voor niks dat mijn darmen verstopt raakte. Dat lekkere witte brood bevat maar amper voedingsvezels. Voedingsvezels zijn nodig om al dat verteerde voedsel door je darmen heen te stuwen. Wanneer je onvoldoende voedingsvezels binnen krijgt, dan raken je darmen vroeg of laat verstopt. Alleen al om die reden kan je wit brood beter laten voor speciale gelegenheden. 

Zelf eet ik het nog amper. Bruin brood is een prima alternatief en niet duurder dan en zeker niet minder lekker dan wit brood. Als bonus krijg je met het eten van bruin brood meer vezels binnen, dus eet je nu nog wit brood, stap dan over op bruin brood. Het zal je geen pijn doen in je portemonnee.3. volkoren brood is voedzamer dan wit en bruin brood waardoor je er sneller een voldaan gevoel van krijgt

Wit brood vraagt er gewoon om, om opgegeten te worden en er ook veel van te eten. Er zitten veel minder voedingsstoffen in dan bruin en volkoren brood. Etenswaren die meer voedingsstoffen bevatten zoals vezels, vitaminen en mineralen, geven je sneller een voldaan gevoel. Je hebt dan ook geen behoefte om er veel van te eten. Dit is al een besparing op zich. Hoewel je er meer voor betaald, van volkoren brood zal je per definitie minder eten dan wit brood.

Denk maar aan chips. Na het eten van een zak chip, zelfs een hele zak chips, kan je nog steeds trek hebben. Je lichaam heeft alleen maar calorieën binnengekregen en heeft behoefte aan meer. Je lichaam trekt het niet zonder voedingsvezels, vitamines en mineralen.

4. dure broden zijn niet per definitie gezonder dan goedkoop brood

Dure broden zijn alleen voedzamer dan goedkoop brood wanneer ze zaden bevatten. Hierdoor bevatten deze broden meer voedingsvezels dan een normaal brood. Let er dan wel op dat je door die zaden ook extra vet binnenkrijgt en dus meer calorieën, wat zelfs meer kan zijn dan bij een wit brood. Heb je het budget niet voor deze dure broden, ik schrik soms echt van de prijzen hiervan, koop dan een budget meerzadenbrood. Dit is bijna hetzelfde als al die dure broden.5. broden zijn 1 maand houdbaar in de vriezer

Nu heb ik zelf maar een kleine vriezer. Brood inslaan is iets wat ik dus niet kan doen, maar wanneer je de ruimte wel hebt, sla brood dan in wanneer het in de aanbieding is. Het kan namelijk 1 maand in de vriezer bewaard worden. De beste aanbieding is degene die je een duurder brood voor dezelfde prijs laat kopen als een goedkoop brood of het goedkope brood nog goedkoper laat kopen. Slag je slag dus met dat soort aanbiedingen.

Samenvatting

Brood is lekker en een goede aanvulling op een gezonde levensstijl. In deze blog heb je geleerd dat goedkoop niet altijd gelijk staat aan gezond en dat duur niet per definitie gezonder is als goedkoop. De 5 dingen waar je op moet letten wanneer je gaat besparen op brood zijn:

1. in wit brood zitten meer calorieën dan in bruin of volkoren brood
2. in bruin of volkoren brood zitten meer voedingsvezels dan in wit brood
3. volkoren brood is voedzamer dan wit en bruin brood
4. dure broden zijn niet per definitie gezonder dan goedkoop brood
5. broden zijn 1 maand houdbaar in de vriezer

Met deze tips kan je gezond eten en besparen met elkaar combineren. Heb je ook tips, plaats dan een opmerking!Reacties