Het is eigenlijk pas sinds kort dat ik actief aan het bakken ben. In het verleden maakte ik nog wel eens maizenakoekjes, maar veel meer ook niet. Ik kocht koek en cake kant en klaar in de supermarkt en was daar tevreden mee.
Omdat ik me helemaal kan ontspannen tijdens het koken en bakken doe ik het nu veel vaker dan vroeger. Bloem, suiker, eieren en alle andere bakingrediënten heb ik nu altijd op voorraad en wanneer ik er behoefte aan heb, dan bak ik iets.
Het gaat me veel minder om het besparen en probeer dus vooral te genieten en dat lukt zeker met deze heerlijke chocolate chip cookies waar je extra van kan genieten omdat ze enorm groot zijn.
De reden dat ik deze chocolate chip cookies "Mont Blanc" noem is omdat ze gemaakt worden met witte suiker in plaats van bruine daarnaast bij het bakken lijken de koekjes op kleine bergen.
Houd er rekening mee dat wanneer je meerdere koeken tegelijkertijd afbakt je mogelijk iets meer baktijd nodig hebt. Blijf wel opletten omdat wanneer je ze te lang bakt ze aan de onderkant aanbranden.
Ingrediënten
12 koeken
- 100 gram suiker
- 150 gram basterdsuiker
- 1 theelepel zout
- 115 gram roomboter, gesmolten
- 1 ei
- 1 zakje vanillesuiker
- 180 gram bloem
- 1/2 theelepel baking soda
- 110 gram melkchocolade in grove stukken gehakt
- 110 gram pure chocolade in grove stukken gehakt
Benodigdheden
- grote kom
- garde
- spatel
- zeef
- bakpapier
- mes
- snijplank
- ijslepel
Bereidingswijze
* Mix met een garde in een grote kom de suikers, de zout en gesmolten boter
* Klop de ei en de vanille met een garde door het suikermengsel tot een gladde pasta
* Zeef de bloem en baking soda in het mengsel en schep het er met een spatel voorzichtig doorheen
* Schep de chocolade er doorheen
* Schep met een standaard ijslepel bolletjes van het mengsel en plaats deze op een met bakpapier beklede bakplaat (die in de koelkast past). Je kan ook een of meerdere borden gebruiken.
* Laat de bolletjes 1 uur opstijven of totdat ze hard genoeg zijn, zodat je ze kan vastpakken zonder dat het beslag plakt.
* Je kan de koekjes nu afbakken of in luchtdicht afgesloten vershoudzak in de vriezer bewaren voor een andere keer.
* Warm de oven op 180°C op.
* Zet bakpapier op een bakplaat en plaats de bolletjes minimaal 10 cm van elkaar af en minimaal 5 cm van de rand van de bakplaat. De koekjes zullen bij het afbakken uitzetten.
* Bak de koekjes in 12-15 minuten af, totdat de koekjes een krokant korstje hebben.
* Laat ze helemaal afkoelen of als je niet kan wachten in ieder geval 5 minuten.
* Eet smakelijk!
Tips
- mengen met fudge
- 48 uur laten rusten in de koelkast zorgt voor extra smaakontwikkeling
- leuk als cadeau
Reacties
Een reactie posten
Heb je vragen of opmerkingen over de blog, plaats dan een comment.